Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chlebek

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
mąka żytnia 250 gramów
woda ciepła 750 mililitrów
otręby pszenne 0,5 szklanki
pestki słonecznika 1 szklanka
siemię lniane 0,5 szklanki
miód 1,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
zakwas

Porada

Do chlebka możemy też dodać pestki dyni.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chlebek

Wszystkie składniki wymieszać. Z aktywnego zakwasu* odkładamy 2 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce. Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą. 

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem blaszek, przykryć i zostawić na 8-12 godzin. Piec 70 minut w 180 stopniach.

*Zakwas musi stać w lodówce minimum 3 dni, maksymalnie 14 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.06.2014 00:20
Domowy najlepszy :-)
Seba 25.05.2014 20:22
bardzo smaczny
gacopierz23 20.05.2014 21:41
taki najlepszy
IwonaDD 20.05.2014 21:13
pięknie wyszedł
ao_12 20.05.2014 18:46
może się w końcu zmuszę do zrobienia domowego chlebka, apetycznie wygląda
krystyna330 20.05.2014 15:57
ale pyszności
Megg 20.05.2014 14:20
przepyszny taki domowy chlebuś
xjustynka89x 20.05.2014 13:05
2 łyżki zakwasu. A dlaczego 14 dni? nie wiem... przepis mam od babci, mówiła, że najlepiej użyć zakwasu po 10 dniach. http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu tu trochę pisze o przechowywaniu zakwasu.
anemon 20.05.2014 12:35
A ile zakwasu dodajesz? Dlaczego Twój zakwas może stać w lodówce maksymalnie 14 dni?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak