Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb tostowy.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 2 dag
woda ciepła 1 szklanka
cukier 2 płaskie łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 2 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna 1 łyżeczka
otręby pszenne 1 łyżka

Porada

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Mąki użyłam pszennej typ 450.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb tostowy.

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5.Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 10.04.2017 18:25
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 23:03
Swojski jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak