Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb tostowy.
2.Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5.Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki.