Domowy chleb tostowy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • cukier

    2 płaskie łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    2 łyżki

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
  • otręby pszenne

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5.Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki.
Babeczka35
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Mąki użyłam pszennej typ 450.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 10.04.2017 18:25
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 23:03
Swojski jest najlepszy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat