Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb pszenny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gram
woda letnia 400 ml
mąka pszenna 600 gram
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb pszenny

Drożdże należy rozmieszać w 100 ml wody, dodać jedną garść mąki i odstawić na godzinę, aby powstał zaczyn. Następnie należy dodać pozostałe składniki i mieszać drewniana łyżką do powstania zwartej masy. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i zagniatamy aż stanie się sprężyste i nie będzie się kleić do rąk. Następnie należy uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 3 h do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta, należy uformować bochenek ułożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na godzinę. Piekarnik należy rozgrzać do 220 st., a na dnie ustawić miskę z wodą. Chleb piec około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 06.01.2017 11:45
pyszny, domowy, chrupiący, najsmaczniejszy z masełkiem :)
wwwiolka 06.01.2017 10:59
Bardzo fajny przepis.
mysza75 06.01.2017 10:31
pyszny chlebuś
olkaaa 06.01.2017 10:06
ciekawy pomysł
MagdalenaIC 06.01.2017 02:21
Domowy najlepszy :)
jagoda5913 06.01.2017 00:27
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak