Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na zakwas

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki

Ciasto

zakwas żytni
mąka pszenna 300 gram
otręby pszenne 100 gram
mąka orkiszowa 100 gram
woda 2 szklanki
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże 1/16 kostki
tłuszcz do formy 1 łyżka

Porada

Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporna z gorącą wodą aby powstała para nawilżyła piekarnik.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb na zakwasie

Dzień I.
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego łączymi z 0,5 szklanki mąki żytniej oraz 0,5 szklanki wody. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy. Pozostawiany na min 8 godzin. Ja zostawiam na całą noc.
Dzień II
Do powstałego zakwaszonego ciasta dodajemy wodę, miód i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy i łączymy mąki, otręby pszenne, sól, drożdże. Pozostawiamy w ciepłym miejscy na ok 2 godziny. Ciasto widocznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy formę. Należy ją bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem aby chleb nie przywarł do formy i można go było z łatwością wyjąć. Kiedy nasze ciasto jest gotowe przelewamy je do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy aż do podwojenia objętości. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 *C. Kiedy ciasto otrzyma oczekiwaną objętość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 mim. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy go jeszcze przez 15 min. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.01.2015 16:00
ile to jest 1/16 kostki drożdży?
Sroczka 09.01.2015 14:46
Domowy chlebek najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak