Domowy chleb

Domowy chleb

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    15 g
  • cukier

    1 czubata lyzeczka
  • mąka pszenna typ 550

    2,5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    0,5 szklanki
  • masło

    20 g
  • sól

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Wlewamy do mąki pszennej, wsypujemy mąkę kukurydzianą, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Potem ponownie zagniatamy, wkładamy do małej formy i odstawiamy znów pod przykryciem na około 30 minut. pieczemy w 190 stopniach około 35 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

29.07.2015 08:18
domowy najlepszy

fotoviderek

16.12.2014 22:57
Super chlebek :)

adelajda

16.12.2014 17:33
Najlepszy jest domowy :))

gosia56

16.12.2014 16:33
domowy najlepszy ale ja wolę jednak kupić

jola91

16.12.2014 13:48
Wygląda rewelacyjnie

agnieszka214

16.12.2014 13:24
bardzo apetycznie ładnie wyrósł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat