Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtka jaj 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 płaskiej łyżki
mąka ziemniaczana 2,5 płaskiej łyżki
cukier 1/2 szklanki
mleko 0,5 L

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń waniliowy

Kroki postępowania

1
1. żółtka miksujemy z cukrem waniliowym i ok 1/4 szklanki cukru. Do zmiksowanej pianki dodajemy 1 szklankę mleka. mąkę ziemniaczaną, pszenną i wszystko razem jeszcze raz miksujemy.
Krok 1 - Domowy budyń waniliowy foto
2
2. Pozostałe mleko mieszamy z pozostałą ilością cukru. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy.
Krok 2 - Domowy budyń waniliowy foto
3
3. Do wrzącego mleka dodajemy masę z jajami i wszystko mieszamy i gotujemy (zmniejszamy na mały ogień) aż do uzyskania gęstości budyniu. Podajemy ciepłe lub czekamy do ostygnięcia - jak kto lubi :)

SMACZNEGO :)
Krok 3 - Domowy budyń waniliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 04.03.2013 07:34
Domowy najlepszy. Mniam, mniam :)
Joanna46 13.11.2012 14:48
Przypomina się dzieciństwo. Rewelacja.
Poison1988 13.11.2012 14:01
hahaha :D ja też dawno nie jadłam a w domu nie było gotowego więc sobie poradziłam :D
pajbek 13.11.2012 14:00
Ale mi zrobiłaś "smaka" na budyń, dawno nie jadłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak