Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 szklanka
żółtko jajek 2 sztuka
cukier 4 łyżka
wanilia 1 laska
mąka ziemniaczana 2 łyżka
masło 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń waniliowy

Laskę wanilii przecinamy i wydłubujemy ziarenka. Do garnuszka nalewamy połowę podanego mleka (ok. szklankę), dodajemy masło, a także wydłubane ziarenka wanilii. Mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier (opcjonalnie), mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Do gorącego jeszcze mleka w garnuszku wlewamy powoli (ciągle mieszając) zawartość miski (najlepiej przez sitko aby odcedzić ziarna wanilii).

Mieszamy, a jak zacznie wrzeć to natychmiast zgęstnieje. Mieszamy aby nie było grudek, zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilkę mieszamy by budyń był gładki.

Nakładamy do pucharków wypłukanych w zimnej wodzie i napełnionych sokiem malinowym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 12.09.2011 20:46
pychotka
isetta 11.09.2011 14:14
wygląda przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak