Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
kremówka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 1
esencja waniliowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń czekoladowy

Pół szklanki mleka łączymy z żółtkiem, cukrem pudrem i przesianą mąką ziemniaczaną oraz kakao. Bardzo dokładnie ucieramy to wszystko na jednolitą masę bez grudek. Pozostałą szklankę mleka razem ze śmietaną wlewamy do małego garnka i podgrzewamy. Gdy będzie już gorące, delikatnie i powoli wlewamy do tego masę z mąką i kakao, cały czas szybko mieszając, by uniknąć grudek. Dla lepszego aromatu dodajemy kilka kropli ekstraktu waniliowego. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości i przelewamy w mniejsze naczynka do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 08.03.2014 18:40
Czekoladowy to mój ulubiony :)
patryska76 08.03.2014 16:12
Budyń palce lizać ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak