Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy budyń czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: domowy budyń czekoladowy

Do rondelka wlewam połowę podanego w przepisie mleka. Wrzucam masło i stawiam na malutkim ogniu, by spokojnie się zagrzało.
W tym czasie do miski wrzucam żółtko, wlewam resztę mleka, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszam łyżką lub mikserem.
Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. I na niewielkim gazie trzymam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam.
Gdy zgęstnieje (zaraz po zagotowaniu), to chwilkę jeszcze trzymam na gazie, po czym gaszę ogień i dokładnie mieszam, aż nie będzie grudek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anetapod 07.05.2019 16:15
Własne budynie zawsze najlepsze, polecam takie najprostsze w składzie - prościej się już nie da niż tylko 4 składniki.
bietka 11.02.2017 19:17
domowy najlepszy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak