Domowy boczek wędzarnika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziele angielskie

    7 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • boczek

    3 surowy bez kości
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek myjemy osuszamy kroimy na paseczki , nacieramy solą peklową i odkładamy na 2-3 dni w zimne miejsce . Po tym czasie zalewamy boczek przegotowaną wodą z przyprawami liściem i zielem woda ma mieć temp 75 C. I zostawiamy na 2 dni w chłodnym miejscu . Dzień przed wędzeniem wyciągamy i wieszamy boczek aby ociekł . Następne wędzimy około dymem na drzewie olchowym około 6 godzin w temp . 50 C . Taki boczek jest mięciutki aromatyczny i można go kroić od razu lepszego niż domowego nie znajdziemy .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 02.03.2014 18:26
pyszny boczuś
Seba 17.12.2013 13:24
rewelacja jak dla mnie
babi17 09.04.2013 07:30
boczuś mmmm pycha
Wafelek2601 26.12.2012 19:47
Uwielbiam taki boczek
RenataZ-et 22.12.2012 22:50
rewelacja :)
Rafał10 20.12.2012 09:11
idealny na pierwszy dzień świąt :)
kasiaw 19.12.2012 23:53
wygląda smakowicie, a ile kalorii :)
Zdzisław 19.12.2012 23:33
rewelacja
angelika14 19.12.2012 23:15
och taki domowy boczek to marzenie mojego taty
gosia561 19.12.2012 22:49
domowy najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat