Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy Baileys - Irlandzki likier

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

whisky 1 szkl
śmietanka 36% 1 szkl
mleko skondensowane 1 puszka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Baileys - Irlandzki likier

Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy. Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 25.10.2015 23:53
mój ulubiony likier
Mniam 16.10.2015 23:58
Ten likier jest przepyszny :)
MałaMi89 16.10.2015 23:06
Ja bym się napiła tak na wieczorek z Mężem lub z przyjaciółkami :) tak na żywo, nie, że do popularnego serialu :P choć w sumie go oglądam to i tak może być :)
Aleksandra/Olcia 16.10.2015 13:36
idealne na długie jesienne wieczory (zimowe także....letnie też...e tam cały rok można takie pyszności smakować)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak