domowe zapiekanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bagietka

    2 szt.

Składniki farszu

  • cebula biała

    3 szt.
  • pieczarki

    70 dag
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 listek
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyzki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • olej do smażenia

  • kiełbasa śląska

    4 laski
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - domowe zapiekanki foto
Cebule obieramy i kroimy w większą kosteczkę , kiełbaskę kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy 100ml oleju . Czekamy aż się zagrzeje i wrzucamy cebulkę i kiełbaskę do zarumienienia.
Krok 2 - domowe zapiekanki foto
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy je na pół i na małe plastereczki. Gdy Cebula z kiełbaską się poddusi dodajemy otartą w dłoniach bazylie. Wszystko razem mieszamy. Bierzemy się za paprykę. Myjemy i oczyszczamy ją z nasionek. Kroimy na większą kostkę tak jak cebulkę. Wszystko razem dalej dusimy.
Krok 3 - domowe zapiekanki foto
Przyprawiamy wszystko do smaku według upodobań. Ja dodaje zawsze koncentrat pomidorowy. To jest już jak kto woli. Gdy smak jest już dostosowany , to bierzemy blaszkę do pieczenia , układamy na niej przekrojone bagietkie na wzdłuż.
Krok 4 - domowe zapiekanki foto
Farsz układamy na bagietkach bardzo dokładnie. Jak ktoś chce może położyć ser na wierzch. Podlewamy blachę kilkoma łyżkami oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy je na 30 minut aż bagietka będzie chrupiąca. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 14.03.2016 16:39
fajne zapiekanki
Jagódka77 02.02.2016 20:09
bardzo lubię
Róża1 22.08.2015 19:28
wspaniałe !!!!!!!!!!!!!! i bardzo smaczne :-) .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat