Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe zapiekanki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

bagietka 2 szt.

Składniki farszu

cebula biała 3 szt.
pieczarki 70 dag
papryka czerwona 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek
Bazylia suszona Prymat 2 łyzki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
olej do smażenia
kiełbasa śląska 4 laski
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: domowe zapiekanki

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w większą kosteczkę , kiełbaskę kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy 100ml oleju . Czekamy aż się zagrzeje i wrzucamy cebulkę i kiełbaskę do zarumienienia.
Krok 1 - domowe zapiekanki foto
2
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy je na pół i na małe plastereczki. Gdy Cebula z kiełbaską się poddusi dodajemy otartą w dłoniach bazylie. Wszystko razem mieszamy. Bierzemy się za paprykę. Myjemy i oczyszczamy ją z nasionek. Kroimy na większą kostkę tak jak cebulkę. Wszystko razem dalej dusimy.
Krok 2 - domowe zapiekanki foto
3
Przyprawiamy wszystko do smaku według upodobań. Ja dodaje zawsze koncentrat pomidorowy. To jest już jak kto woli. Gdy smak jest już dostosowany , to bierzemy blaszkę do pieczenia , układamy na niej przekrojone bagietkie na wzdłuż.
Krok 3 - domowe zapiekanki foto
4
Farsz układamy na bagietkach bardzo dokładnie. Jak ktoś chce może położyć ser na wierzch. Podlewamy blachę kilkoma łyżkami oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy je na 30 minut aż bagietka będzie chrupiąca. Smacznego!
Krok 4 - domowe zapiekanki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.03.2016 16:39
fajne zapiekanki
Jagódka77 02.02.2016 20:09
bardzo lubię
Róża1 22.08.2015 19:28
wspaniałe !!!!!!!!!!!!!! i bardzo smaczne :-) .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak