Domowe wino

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • winogrona

    1 kg
  • woda

    2,5 l
  • cukier

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lekko wyciskamy owoce, zasypujemy cukrem, przekładamy do balonu. Trzymamy ok 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą. Balon odstawiamy na ok 4 tyg, w temperaturze pokojowej. Gdy owoce utoną wyjmujemy je, a wino przelewamy do drugiego balonu. Do przelewania możemy wykorzystać bawełnianą ściereczkę, żeby pozbyć się osadu. Wino krystalizuje się za pomocą specjalnej pompki. Tak odstawiamy wino na min. 3 tyg (im dłużej tym lepiej). Przelewamy do butelek.

Podane w przepisie proporcje można zwiększać poprzez ich zwielokrotnienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 17.05.2014 23:22
domowe wino ... pycha
Dorian 06.03.2014 21:11
pyszne takie winko, mój tesc robi bardzo podobnie
Kejti 02.03.2014 18:50
Lubię wino :-)
IZABELA29 20.01.2014 08:57
także wina nie robię
ben-ka 20.01.2014 08:57
Wina nie robię,bo nie potrafię ale próbowałam takie swojskie...
Lis 01.01.2014 22:52
Domowe wino - najlepsze:)
olkaaa 22.12.2013 10:03
uwielbiam takie
Katarzyna59 20.12.2013 15:05
fajne winko
IKrakowianka 18.12.2013 18:37
super domowe winko
Krystyna32 12.12.2013 09:13
domowe najlepsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat