Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe wędliny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 2 kilogramy
szynka wieprzowa 2 kilogramy
boczek surowy 2 kilogramy

Zalewa

woda 10 litrów
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 200 gram
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 30 sztuk
ziele angielskie 20 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 15 sztuk
Goździki całe Prymat 15 sztuk
Kolendra cała Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżka
czosnek 1 główka

Porada

Takie wędliny są bardzo smaczne, soczyste i w naturalny sposób uwędzone.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe wędliny

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso. Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę.
Krok 1 - Domowe wędliny foto
2
Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem lub ścisło związujemy samym sznurkiem.
Krok 2 - Domowe wędliny foto
3
Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni. Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny w zależności od wagi mięsa. Przeważnie 2 kilogramy mięsa parzymy przez 2 godziny. Sparzone wędliny zanurzamy w zimnej wodzie, po dwóch minutach wyjmujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.
Krok 3 - Domowe wędliny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 23.01.2017 12:06
jakie dobre wędliny
Malinka 23.01.2017 11:28
Wiadomo, domowe najlepsze!!!
ben-ka 23.01.2017 10:21
Takie, to ja bardzo lubię.
Babeczka35 23.01.2017 07:33
Pyszne, bo domowe.
IKrakowianka 22.01.2017 22:07
takie domowe wędliny są rewelacyjne w smaku!
Urszula Świeca 22.01.2017 20:42
Pyszne wędlinki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak