Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe tortille z mąki razowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
masło 55 g
sól 1/2 łyżeczki
woda gorąca 3/4 szklanki

Porada

Tortille można zamrażać

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe tortille z mąki razowej

W misce wymieszać obie mąki wraz z solą. Pokruszyć palcami masło z mąką. Wlać przegotowaną gorącą wodę. Wymieszać widelcem, zagnieść ręką ciasto około 2 minuty. Podzielić na 8 części i uformować kulki. Przykryć je wilgotną ścierką i zostawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować kulki na dość cienkie placki o średnicy około 25-30 cm. Patelnię mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień. Smażyć tortille z obu stron po kilkadziesiąt sekund bez dodatku tłuszczu. Przechowywać w wilgotnej ścierce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 28.05.2017 22:50
Ciekawy przepis
jagoda5913 28.04.2016 09:53
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak