domowe sushi po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nori

    1 sztuka
  • ryż

    1 opakowanie
  • wasabi

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • rzodkiewka

    1 sztuka
  • mata bambusowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż myjemy staranie kilkaktronie zmieniając wodę. Odstawiamy na około 30min po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 10-15min. do czasu aż się zagotuje potem skręcamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Uwaga trzeba mieszać by się nie przypalał. Doprawiamy solą i cukrem. Na macie bambusowej układamy listek nori i smarujemy 2/3 ryżem później układamy swoje wybrane dodatki i zawijamy, tak z każdym rulonem, później kroimy je na kawałki 4-5 z jednego rulonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat