Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe stripsy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
jajko 2 szt.
mleko 2% 100 ml
mąka 125 gram
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
chili Prymat
mąka pszenna 250 gram
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe stripsy

Kroki postępowania

1
Fileta dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić fileta na wąskie paseczki około 1 cm.
Włożyć do miski, przyprawić solą , pieprzem i chili .
W osobnym pojemniku przygotować ciasto.
jajka ,mleko i pół szklanki mąki , łyżeczkę chili wymieszać za pomocą blendera.
Ciasto ma być gęste ale lejące więc w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki.
Następnie przelać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Domowe stripsy  foto
2
do szczelnego woreczka ewentualnie reklamówki wsypujemy szklankę mąki, wkładamy po kilka kawałków mięsa i potrząsając panierujemy mięso.
Krok 2 - Domowe stripsy  foto
3
Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy lub na patelni i smażymy mięso na rumiano z obu stron.
Można podawać z sosami np. czosnkowym i frytkami.
Krok 3 - Domowe stripsy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.04.2014 15:45
pyszny taki obiadek :)
Milka100 28.04.2014 15:26
pychota stripsy
Lidzia 28.04.2014 15:22
Super na obiad i jako przekąska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak