Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ptysie
Odstawić garnek z mlekiem, dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
Postawić garnek na dużym płomieniu, mieszać drewnianą łyżką aż powstanie gładka masa.
Przełożyć ciasto, do miski miksera. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na dużych obrotach.
Przestudzić ciasto, dodać proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyrysować 8 kółek . ( najlepiej odwzorować od szklanki)
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni.
Ciasto wyłożyć łyżką na kółka( można do tej czynności użyć, rękawa piekarniczego).
Piec około 20 -30 minut. Zaraz po upieczeniu, odciąć wierzchy ptysiów, odstawić do wystudzenia.
Do cukru waniliowego, dodać śmietan -fix , wymieszać.
Ubić śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym , na sztywno.
Zimne ptysie przełożyć ubitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!