Domowe ptasie mleczko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    8
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 łyżek
  • herbatniki

  • cukier wanilinowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód formy wykładamy herbatnikami .
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Naczynie wstawić do garnka z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywnĄą pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Dodajemy też cukier wanilinowy. Wlewamy żelatynę ,ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy na herbatniki, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Polewamy polewą czekoladową .Można rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej lub deserowej w gotującej kąpiel

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.12.2013 12:16
takiej wersji nie znałam ;)
SmacznaPyza 23.10.2013 19:09
białka z cukrem i żelatyną, co za smak !
Smaczna_B 23.10.2013 18:39
ptasie mleczko zawsze na topie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat