Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ptasie mleczko
Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku.
Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.)
200 ml śmietanki ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując.
Dla wzmocnienia koloru dolać sok jagodowy.
Masę przelać do formy i włożyć do lodówki, aż lekko stężeje.
Tak samo ubić pozostałe 200 ml śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym.
Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut.
Na wierzchu ułożyć owoce i całość zalać ostatnią, cytrynową galaretką.
Pozostawić w lodówce na minimum 3-4 godziny.