Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pralinki marcepanowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 200 gram
amaretto 1/4 szklanki
cukru 1/2 szklanki
aromat migdałowy
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pralinki marcepanowe

Kroki postępowania

1
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę - powinna zejść bez problemu (niektóre wręcz wyskakują, przez co ganiałam je po całej kuchni)
Obrane migdały mielimy w maszynce do mielenia mięsa tak, aby powstała gładka masa, bez większych grudek i kawałków.
Krok 1 - Domowe pralinki marcepanowe foto
2
Dodajemy cukier, aromat migdałowy i amaretto. Masę zagniatamy tak, żeby się ładnie wymieszały wszystkie składniki.
Krok 2 - Domowe pralinki marcepanowe foto
3
Lepimy niewielkie kulki i układamy na papierze do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Jeżeli chcemy aby była bardziej błyszcząca - dodajemy łyżeczkę oleju.
Krok 3 - Domowe pralinki marcepanowe foto
4
Każdą kulkę maczamy w czekoladzie i łyżeczką przekładamy na papier. Studzimy. Moje nie wyglądają idealnie, ale są naprawdę pyszne:)
Krok 4 - Domowe pralinki marcepanowe foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Domowe pralinki marcepanowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.11.2012 21:27
palce lizać
stokrotka 11.09.2012 08:46
super pomysł
Konczi 11.09.2012 08:39
wow muszą być smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak