Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe placki tortilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
sól 2 szczypty
woda 0,5 szkl.
olej roślinny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe placki tortilla

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypujemy mąkę, sól. Dodajemy łyżkę oleju i odrobinę ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Gdy jest zbyt mało wody dolewamy, jednak należy pamiętać, żeby nie wlewać wszystkiego od razu. Poprostu dodajemy tyle ile pochłonie mąka. Wyrobione ciasto odkładamy na godzinkę, żeby odpoczeło.
Krok 1 - Domowe placki tortilla foto
2
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej części formujemy wałkiem cienkie placuszki. Staramy się, żeby były jak najcieniej rozwałkowane. Ja wałkując starałam się, aby placki miały podobną średnicę co patelnia na której bedę je smażyć.
Krok 2 - Domowe placki tortilla foto
3
Placki kładę na SUCHĄ patelnię i smażę po 30-40 sekund z każdej strony. Tworzą się charakterystyczne bąbelki powietrza, właśnie wtedy odwracam na drugą stronę. Aby placki nadawały się do zawijania mozna je przełożyć wilgotną ściereczką, stają się wtedy bardziej elastyczne.
Krok 3 - Domowe placki tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna8 28.05.2012 16:29
Rewelacyjny przepis. Tego od dawna szukałam. Teraz tortilla będzie już całkiem domowa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak