Domowe pikle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1 kg
  • sól

    do smaku
  • woda

    1 litr
  • ocet

    pół szklanki
  • marchewka

    1
  • ziele angielskie

    do smaku
  • Gorczyca biała cała Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obrać, pokroić na wąskie słupki. Posypać obficie solą i pozostawić na noc.
Wodę rozmieszaj z octem oraz cukrem i doprowadź do zawrzenia. Ogórki poukładaj w słoikach. Dodaj umytą, obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę. Do słoików włóż również parę ziaren pieprzu czarnego, parę liści ziela angielskiego i trochę gorczycy. Całość zalej przygotowana wcześniej zalewą.
Pasteryzuj przez 10 minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 07.11.2011 07:29
pycha
agata1722 23.07.2011 18:20
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat