Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
50 dkg -
woda
220 ml -
żółtko surowe
1 szt -
sól
-
masło
1 łyzeczka -
mięso
-
włoszczyzna
-
sól
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
jajko
Sposób przygotowania
Mąkę, sól, masło i żółtko zagnieśc na gladkie ciasto i cały czas mieszając, wlewać powoli ciepłą wodę. rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
szklanka powycinac kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Farsz:
mięso ugotowac z wloszczyzna,wszystko zmielic. Wymieszać z surowym jajkiem.Przyprawic.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się