Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka razowa 2,5 szklanki
mleko 2% 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 6 łyżek
sól 2 łyżeczki
maślanka 1,5 szklanki
woda ciepła 1/4 szklanki

Porada

Maślanka musi być ciepła, więc należy ją trochę podgrzać, albo w mikrofalówce, albo na ogniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :)

Kroki postępowania

1
W misce skruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić aż zaczyn podrośnie (jakieś 5-7 min.). Następnie dodać ciepłą maślankę (ja ją trochę podgrzałam), masło, sól i mąkę razową, wymieszać składniki.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
2
Dodać mąkę pszenną i wymieszać.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
3
Następnie przełożyć na blat i zagnieść ciasto.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
4
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczka i czekać ok. 60 min, aż ciasto podwoi objętość.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
5
Następnie z ciasta uformować 2 podłużne bochenki. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczka i ponownie czekać godzinkę do wyrośnięcia chlebków.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
6
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować mlekiem.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto
7
Piec w temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Domowe pieczywo nr 24, czyli chlebek na maślance mieszany :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 29.06.2014 18:15
Chyba jestem zakręcona!!! Mleko potrzebne jest, ale tylko do wysmarowania chlebka, zanim włożymy je do piekarnika.
Malinka 29.06.2014 18:06
Niestety wkradł się błąd. Otoż w przepisie nie ma mleka, natomiast nie wspomniałam o drożdżach. potrzeba ich 15 g!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak