Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 1000 g
otręby pszenne 1 szklanka
drożdże 50 g
miód płynny 3 łyżki
sól 1 łyżka
woda letnia 600 ml
oliwa 2 łyżki
sezam 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zalać częścią wody i pozostawić do spienienia.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto
2
Następnie dodać mąkę, otręby,oliwę, miód, resztę letniej wody i sezam.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto
3
Wyrobić ciasto, najlepiej łyżką drewnianą.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto
4
Przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto
5
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek chleba. Zrobić na nim nacięcie (u mnie na krzyż).
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto
6
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 21, czyli chlebek o miodowym posmaku :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak