Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka żytnia

    400 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    600 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    35 g
  • miód

    1 łyżka
  • sól

    3 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka

Na wierzch

  • woda

  • siemię lniane

    1 łyżka
  • sezam

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia.
Krok 2 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i tyle wody. by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Poczekać 10 min.
Krok 3 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 4 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.
Krok 5 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Z wyrośniętego ciasta uformować 2 bochenki chleba, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 6 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Bochenki naciąć ukośnie i pozostawić jeszcze na 20 min.
Krok 7 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Następnie posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami ( u mnie sezam i siemię lniane).
Krok 8 - Domowe pieczywo najlepsze, czyli chlebki pszenno-razowe :) foto
Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Malinka
Mąka żytnia typ 720.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 23.03.2015 10:11
Pięknie wyrośnięty
Iwusia 22.03.2015 23:27
już czuję jego smak i zapach
Barbara777 22.03.2015 23:12
cudny chlebek
marcia7 22.03.2015 22:21
swojsko wygląda
2milutka 22.03.2015 22:06
Cudowne pieczywko w sam raz na śniadanie
dollce 22.03.2015 21:37
super przepis
Futka 22.03.2015 21:29
To prawda - najlepsze! Pyszne i pachnące pieczywko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat