Domowe pieczywo czosnkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bagietka

    2 szt
  • masło

    1/2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Bagietki kroimy na kromeczki o grubości ok 1,5 cm.
Krok 2 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Do miseczki przekładamy masło, krojąc go na mniejsze kawałki wówczas lepiej rozgnieciemy je. Pozostawiamy je, żeby zmiękło.
Krok 3 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku wprost do miseczki z masłem.
Krok 4 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Następnie dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Wszystko dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając masło.
Krok 5 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Gotowym i dobrze wymieszanym masełkiem czosnkowym smarujemy kromeczki bagietki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bagietki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 10 minut, zależy jak mocno chcemy mieć wypieczone.
Krok 6 - Domowe pieczywo czosnkowe foto
Gotowe domowe pieczywo czosnkowe podajemy na ciepło z sosem czosnkowym lub chrupiemy bez dodatków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 01.12.2014 07:48
takie jak lubię
Christopher 01.12.2014 00:22
Pyszne grzaneczki.
krokus 30.11.2014 23:09
często takie robię, są pyszne :)
misia53 30.11.2014 22:10
bardzo lubię takie grzaneczki
aginaa 30.11.2014 19:32
lubie takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat