Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe paluszki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
smalec 3 dag
drożdże 3 dag
jajko 5 sztuk
sól 1 łyżeczka
mąka 55 dag
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe paluszki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i wymieszać, drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę i razem ze smalcem dodać do suchych składników, całość przesiekać nożem na koniec dodać jajka i zagnieść jak kruche ciasto ( gdyby było za luźne ciasto to należy dodać 2-3 łyżki mąki ja musiałam dodać bo ciasto było za luźne).
Krok 1 - Domowe paluszki foto
2
Stolnicę lekko podsypać mąkę i utoczyć z ciasta małe i cienkie wałeczki można też spleść po dwa razem .
Krok 2 - Domowe paluszki foto
3
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować jajkiem i posypać makiem.
Krok 3 - Domowe paluszki foto
4
Piec w temp. 200 st 15 minut do momentu zrumienienia.
Krok 4 - Domowe paluszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 24.01.2014 22:44
ładnie się prezentuje
24.01.2014 22:42
fajne paluszki
IwonaDD 19.01.2014 16:45
wspaniałe, uwielbiam takie do chrupania przed tv :)
mysza666 19.01.2014 14:18
No rzeczywiście, to piwko do nich jest odpowiednie ;)
Lis 19.01.2014 13:29
Pyszne takie paluszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak