Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
masło 10 dag
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 6 szt
spirytus 1 łyżka
marmolada
galaretka 1 opakowanie
tłuszcz do smażenia może być smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami utartymi z jedną łyżką cukru. Wsypać dwie łyżki mąki, raz jeszcze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Domowe pączki foto
2
Żółtka utrzeć z resztą cukru, solą i masłem. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn , utarte żółtka, spirytus i zagnieść ręką ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie ugotować galaretkę w jednej szklance wody.
Krok 2 - Domowe pączki foto
3
Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku i płaszcząc dłonią nakładać marmoladę i formować pączki.
Krok 3 - Domowe pączki foto
4
Układać na stolnicy wysypanej mąką, spojeniem do dołu, przykryć ściereczka i poczekać aż trochę podrosną.
Krok 4 - Domowe pączki foto
5
W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać pączki i smażyć do zrumienienia. Układać na ręczniku papierowym, następnie po odsączeniu pączki ostudzić i polać tężejącą galaretką.
Krok 5 - Domowe pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 10.02.2017 11:52
Bardzo apetyczne:)
Krystyna32 10.02.2017 08:00
bardzo apetyczne
Barbara13 09.02.2017 23:24
najlepsze takie domowe
RenataZ-et 09.02.2017 20:30
uwielbiam domowe pączki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak