Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pączki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jaja 2
żółtko jajek 2
drożdże 25 g
masło roztopione 100 g
cukier 2 łyżki
mleka szklanka
cukier wanilinowy
sól szczypta
smalec 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka drożdży cukru i łyżki mąki, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sito dodać cukier waniliowy. Po wyrośnięciu rozczynu do mąki dodać roztrzepane jajka, wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dodając przestudzone roztopione masło. Wyrabiać ciasto energicznie przez 5 min. i odstawić na 45 min. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować zgrabne pączki. Rozgrzać smalec i po 15 min. smażyć je na kolor lekko brązowy, następnie osączyć je na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.01.2015 11:33
Domowe najlepsze.
ajrin 09.12.2014 15:48
apetyczne cudeńka
malaczarna23 23.02.2014 15:25
wspaniałe pączusie:)
Kuchenka 23.02.2014 10:50
przepyszne
Wiesława1 23.02.2014 10:00
Domowe pączusie zawsze są super
monisia1977 23.02.2014 09:39
mniam pycha
agnieszka214 23.02.2014 08:57
na tłusty czwartek porostu schrupac
Renata22 22.02.2014 22:40
zgrabne te pączuszki;)
adelajda 22.02.2014 21:57
pysznie wyglądają
Melania 22.02.2014 21:45
Zjadłabym :)
Margaretkaw 22.02.2014 21:41
Wyglądają naprawdę przepysznie :)
patryska76 22.02.2014 21:31
Pyszne pączki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak