Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe oponki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mleko 2 szkl
cukier 4-5 łyżki
olej 4 łyżki
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka 5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe oponki

Drożdże zasypujemy cukrem i kiedy się lekko rozpuszczą wbijamy jajka, żółtka i dodajemy szczyptę soli i dobrze mieszamy. Następnie wlewamy podgrzane mleko i olej. Wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy dodając stopniowo mąkę. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Następnie wykłądamy na stolnicę i szklanką robimy kółka a kieliszkiem w każdym kółku dziurkę. Gotowe oponki smażymy na gorącym głębokim tłuszczu z obu stron aż zbrązowieją. SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.05.2014 13:05
dawno nie jadłam, na pewno są pyszne
Ewelina38 17.08.2013 22:00
dawno ich nie robiłam, a są takie pyszne.....
Piter 31 02.03.2013 20:33
az mam ochote zrobic
sara1 10.12.2012 15:14
lubię te pyszności
manaika 10.12.2012 14:25
pycha
Goya 10.12.2012 13:07
mniam
Ewelina47 10.12.2012 12:49
ja też uwielbiam oponki
IwonaKa 10.12.2012 12:38
uwielbiam oponki
ewka1978 10.12.2012 12:17
bardzo lubię oponki
AURELKA 10.12.2012 12:12
smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak