Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe mleko ryżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany 200 gram
woda mineralna 500 ml

Porada

Warto go przyrządzić, ponieważ oprócz walorów smakowych - jego koszt wytworzenia jest znikomy - w porównaniu z ceną sklepową.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe mleko ryżowe

Ryż jaśminowy lub brązowy (ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony) zalać wodą.
Całość dokładnie zmiksować - za pomocą blendera.
Mleko przecedzić (na gazie) i przelać do szklanych słoiczków/butelek.
Pojemniki szczelnie zamknąć (pokrywką/nakrętką).
Napój można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Przed użyciem wstrząsnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.07.2017 19:33
Dziękuję :*
gusia1000 03.07.2017 11:44
Pyszne mleko ryżowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak