Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło orzechowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzeszki ziemne 400 g (solonych lub nie)

Porada

Masło można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Gdyby po wyjęciu z lodówki oddzielił się olej z masła, całość należy dokładnie wymieszać.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło orzechowe

Zwykle kupuje orzeszki w paczce. Są one zazwyczaj już prażone, ale gdybyście robili masło orzechowe z fistaszków, po wyjęciu z łupin należy je przełożyć je na patelnię i chwilę prażyć, aż do momentu gdy lekko się zrumienią. Można je również rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, pamiętając o tym żeby od czasu do czasu je przemieszać. Orzechy pozostawiamy do ostygnięcia.

Uprażone orzechy przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy całość aż do momentu, gdy wydzieli się olej i powstanie jednolita masa. Trwa to zwykle około 10 minut. Aby nie przegrać blendera można co pewien czas zatrzymać urządzenie, zrobić chwilę przerwy i ponownie zacząć miksować.

Gdy do wykonania masła orzechowego użyliśmy fistaszków, pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli. Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wychodzi słoik o pojemności ok. 350ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.11.2015 15:24
Przepiękne zdjęcie, bardzo kuszące
MAR3STA 10.11.2015 10:54
fajny przepis
slodkieniebo 10.11.2015 10:50
Dokładnie domowe najlepsze :)
luna76 09.11.2015 15:57
Najlepsze!!! Polecam :)
w mojej kuchni 09.11.2015 15:26
pyszne i zdrowsze od kupnego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak