Domowe masło

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 g
  • sól

    1/4 łyżecz.
  • woda zimna

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe masło foto
Mocno schłodzoną śmietanę wlewam do wysokiego naczynia i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 - 15 minut, aż pojawią się krupki masła. Kiedy krupy będą dość duże i oddzieli się maślanka, przestaję miksować.
Krok 2 - Domowe masło foto
Odlewam maślankę przez sitko, a masło łączę razem w kulkę i odciskam dokładnie.
Krok 3 - Domowe masło foto
Do miski wlewam zimną (lodowatą) wodę i wkładam do niej kulkę masła, wyrabiam jak ciasto. Zmieniam wodę na świeżą, również bardzo zimną i ponownie wyrabiam - dzięki tej czynności masło wypłuczemy z resztek maślanki.
Krok 4 - Domowe masło foto
Kulkę masła owijam kawałkiem folii aluminiowej i formuję osełkę (można zrobić łyżką nacięcia). Masło trzymam w lodówce. Przed smarowaniem wyjmuję masło z lodówki aby zmiękło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 09.04.2014 18:47
Nigdy nie robiłam, ale na pewno bardzo dobre :)
Ola1984 17.07.2013 08:55
Kapitalny przepis :) Nie ma jak swoje własne domowe masło.
KrainaMiodemPłynąca 16.07.2013 22:07
Po prostu rewelacja!!! I do tego bardzo proste wykonanie! Mikser mam, zimną wodę też więc jutro idę po kremówkę:)
Katarzyna/kate1980 16.07.2013 22:05
uwielbiam takie masełko zwykle zamawiam od kobietki ze wsi ale muszę spróbować wg tego przepisu
Kuchenka 16.07.2013 21:27
Jest bardzo pyszne, wiem bo moja babcia robi takie
iwi 16.07.2013 21:23
Wygrywa ze sklepowym zdecydowanie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat