Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe markizy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 1 i 1/4 szkl
kakao 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1/4 + szczypta łyżeczki
cukier puder 2 i 3/4 szkl
ekstrakt waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe markizy

70 g masła przełożyć do rondla roztopić i ostudzić. W miseczce wymieszać mąkę, kakao,proszek do pieczenia, sodę oraz 1/4 łyżeczki soli. 1 szklankę cukru pudru dodać do ostudzonego masła i połączyć. Następnie dodać 1 jajko i 1/2 ekstraktu z wanilii. Wymieszać i dodać do suchych składników. Całość wyrobić na gładką masę.
Ciasto owinąć folią i wstawić do zamrażalki na 30 minut. Po ty czasie wyjąć i rozwałkować na grubość ok .3 mm.
Formą wykroić ciasteczka ( w połowie zrobić dziurki ), po czym wyłożyć je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 8 minut w temp.170 stopni celc. Ostudzić.
Resztę masła miksować, powoli dodać pozostały cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli.
Kuleczki uformowane z nadzienia wkładać między dwa ciasteczka ( z dziurką i bez )i lekko docisnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak