Ewa

Domowe lody waniliowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    6
  • pełnotłuste mleko

    500 g
  • cukier waniliowy

    120 g
  • kremówka

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kąpiel wodną. Żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem waniliowym. Mleko zagotowujemy. Nad gorącą kąpielą wodną miksujemy masę żółtkową powoli dolewając zagotowane mleko. Miksujemy nad parą aż masa zgęstnieje. Studzimy i wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie dobrze schłodzoną masę łączymy z ubitą śmietaną. Całość przelewamy do maszyny do robienia lodów, którą nastawiamy na całą godzinę. Po tym czasie można już zajadać kremowe lody. Można je też jeszcze bardziej zmrozić przekładając do zamrażalki. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, masę możemy chłodzić od razu w zamrażalniku, ale co godzinę należy ją dobrze zmiksować robotem. I tak przez 3 godziny, aby nie powstały w masie kryształki lodu. Lody należy wyjąć z zamrażalnika przynajmniej pół godziny przed podaniem.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa 29.09.2013 12:26
Również uwielbiam domowe lody- mam parę przepisów w szufladzie, więc niebawem się nimi podzielę. Moje ulubione to porzeczkowe.
6zer 27.09.2013 20:45
uwielbiam robić lody, na pewno skorzystam z przepisu
nogawkuchni 27.09.2013 14:37
Świetny przepis,domowe lody zawsze najlepsze,Twoje wyglądają pysznie i zachęcająco,przydatna receptura na smakowitą słodkość.
sylwia_mc 27.09.2013 13:42
Bardzo lubię lody zarówno w zimie i w lecie, dla mnie nie ma znaczenia, uwielbiam je
babajaga1969 27.09.2013 13:03
pyszne te lody
Mniam 27.09.2013 12:11
Bardzo lubię domowe lody.
Krakowianka 27.09.2013 11:14
mmmm wygląda pysznie przepis wydaje sie łatwy więc chyba sama w końcu musze zrobić :)
nutellla 27.09.2013 10:59
szkoda że lato się skończyło :>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat