Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody waniliowe
1. Śmietanę i mleko wlać do rondla.
2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.
3. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką.
4. Dosypać połowę cukru.
5. Całość zagotować i lekko przestudzić.
6. Usunąć laskę wanilii.
7. Jajka dokładnie wymyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek.
8. Żółtka krótko zmiksować z cukrem, tj. tylko do podwojenia objętości.
9. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania.
10. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (mniej więcej co godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu.
11. Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki. Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką, do kilku dni.