Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody waniliowe

5.0
(70)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na pyszne, kremowe lody waniliowe. Są bardzo proste do zrobienia, więc każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem :)

Składniki:

śmietana 30% 300 mililitr
mleko 3,2% 400 mililitr
wanilia laski 1 sztuka
cukier 100 gram
żółtko jajek 5 sztuka

Porada

Jajka użyte do lodów powinny być ze sprawdzonego źródła. Lody można również przygotować z użyciem maszynki do lodów. Z tych proporcji otrzymamy około 1 litr lodów.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody waniliowe

1. Śmietanę i mleko wlać do rondla.

2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.

3. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką.

4. Dosypać połowę cukru.

5. Całość zagotować i lekko przestudzić.

6. Usunąć laskę wanilii.

7. Jajka dokładnie wymyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek.

8. Żółtka krótko zmiksować z cukrem, tj. tylko do podwojenia objętości.

9. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania.

10. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (mniej więcej co godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu.

11. Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki. Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką, do kilku dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.09.2014 09:55
bardzo dobre
Futka 06.09.2014 10:50
Przepyszne! :)
gosia56 05.08.2014 09:03
super lody dla ochłody;)
Kejti 31.07.2014 08:32
Uwielbiam lody przez cały rok,a domowe najlepsze :-)
Ola1984 26.07.2014 19:24
Izapozdro jajka nie są surowe. Jeśli wymyjesz porządnie skorupki i sparzysz je wrzątkiem, a dodatkowo zaparzysz gotując masę śmietanowo-jajeczną (jak w przepisie) nic złego się nie stanie. Masę podgrzewasz do temperatury wyższej niż 65 stopni więc salmonella jest niegroźna.
romanrafal
romanrafal 26.07.2014 07:37
super lody
wyattearp 23.07.2014 20:41
zdjęcie rewelacja !!!!!!!!!!!!!! i ta koszulka w kratę super
kloruś 23.07.2014 17:55
wyglądają absolutnie przepysznie.
Mniam 23.07.2014 09:18
Cudownie wyglądają.
Iwusia 22.07.2014 23:28
umm... jak one pysznie wyglądają
krokus 22.07.2014 22:57
uwielbiam waniliowe lody
Edith85 22.07.2014 21:36
dla mnie bomba, a zdjęcie faktycznie piekne
slonko888 22.07.2014 20:30
mmm uwielbiam lody
caralajna 22.07.2014 20:19
uwielbiam jak na zdjęciach pojawiają się rączki dzieci, to urzekające :) i pyszne lody
Megg 22.07.2014 20:16
Pyszności!!!
Renata9 22.07.2014 18:32
jakie pyszne lodziki :-)
izapozdro 22.07.2014 18:32
lody na pewno pyszne, ale sama bym chyba nie próbowała z obawy przed surowymi jajami
Janina 22.07.2014 18:30
Wspaniałe domowe lody;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak