Domowe lody truskawkowo - waniliowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • laska wanilii

    1 szt.
  • żółtka

    5 szt.
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • truskawki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki zmiksować na gładką masę. Kremówkę zagotować z ziarenkami wanilii, oddzielnie ubić białka z cukrem, dodać do gorącej kremówki ciągle mieszając do delikatnego zgęstnienia kremu. Dodać zmiksowane truskawki, ostudzić. Masę lodową przelać do pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Miksować co 1,5 godziny aby rozbić kryształki lodu. Przed całkowitym zamrożeniem przełożyć masę do kokilek lub mniejszych pojemniczków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 25.04.2015 17:33
Do tych lodów należy chyba doda żółtka a nie białka ??

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat