Domowe lody tiramisu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • biszkopty podłużne

    3 szt
  • kakao

    3 łyżki
  • amaretto

    100 ml
  • śmietana 30%

    600 ml
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę .
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną .
Dodajemy kawę i miksujemy chwilkę by się rozpusciła , dodajemy amaretto .
Biszkopty kruszymy i dodajemy do masy .Gotową masę wlewamy do pudełka i wierzch posypujemy grubo kakaem ok 5mm . zamrażamy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 02.03.2014 11:57
fajny pomysł a czy można jaja ubić na parze??
Anna133 01.08.2013 21:33
są bardzo smaczne, teraz popróbuję z mlekiem skondensowanym
joanna30 29.07.2013 21:14
Takich lodów jeszcze nie jadłam, muszą byc pyszne ;)
eMMe 29.07.2013 17:02
Niebo w gębie!:)
Agata3 29.07.2013 16:52
o smaku tiramisu są pyszne :)
iwi 29.07.2013 16:22
Wymiatają ;)
idealme 29.07.2013 14:06
mój ulubiony smak :)
Mniam 29.07.2013 13:57
Wspaniałe!
Janina 29.07.2013 13:47
Świetne smaki, zabieram do siebie;)
msmors 29.07.2013 13:44
masz bardo ładne zdjęcia i przepis też ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat