Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe lody miętowe z czekoladą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta 70 listków
śmietana 30% 500 ml
mleko 7 łyzek
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 6
gorzka czekolada 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: domowe lody miętowe z czekoladą

Co i jak?

Miętę i mleko wrzucić do miksera, zmiksować, aż mięta będzie porządnie poszatkowana.
Żółtka ubić z cukrem pudrem. Dolewać stopniowo śmietanę i zmiksowaną miętę z mlekiem.
Całość przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. W żadnym razie nie dopuścić do zagotowania.
Kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do pojemnika, w którym zamierzamy mrozić lody.
Gdy masa ostygnie zetrzeć czekoladę i całość wymieszać.
Siup do zamrażarki na dobę i gotowe!
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.06.2013 07:22
Muszą być przepyszne.
bogusia19 18.06.2013 21:40
a ja lubię również z miętą
Anna169Hosz 18.06.2013 21:16
Na pewno pyszne...ale nie lubię mięty w deserach...ja poproszę z sama czekoladą:)
dodi 18.06.2013 21:14
domowe zawsze na I miejscu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak