Domowe lody krówkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    5-6
  • masa krówkowa

    130 g
  • mleko

    2 szkl
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z żółtkami i masą krówkową, ogrzewać ciągle mieszając aż zgęstnieje, nie wolno pozwolić by masa się zagotowała .
Wstawić garnek z masą do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając wystudzić.
Masę ubić mikserem i wlac do maszynki do lodów (uprzednio schłodzonej) Mieszak ustawić na 30 min . Po tym czasie masę lodową prełożyc do plastikowego naczynia i wstawić do zamrażalnika na ok 30 min.



Lody nakładać do pucharków, dekorować rurką lub wedle uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 10.05.2013 22:00
smaczne lody
as28 27.03.2013 15:48
bardzo fajny przepis mniam
Juleczka20 11.02.2013 20:27
domowe lody lubię najbardziej :) a krówkowy smak..no rewelacja ;)
Ania28 11.02.2013 19:04
mój ulubiony smak
teresa18 11.02.2013 16:08
przepyszne
magdziorka6 11.02.2013 13:39
fajne
Beata61 11.02.2013 13:05
domowej roboty zawsze najlepsze !
stokrotka 11.02.2013 12:44
ale fajny i prosty przepis.
nogawkuchni 11.02.2013 12:42
Wyglądają bajecznie, na pewno nieziemsko smakują, bo składniki,z których zostały zrobione są bardzo smakowite, świetny deser, bardzo apetyczny.
Sandra9 11.02.2013 12:19
oj pyszności, muszę w końcu zakupić maszynkę do lodów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat