Domowe lody krówkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    5-6
  • masa krówkowa

    130 g
  • mleko

    2 szkl
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z żółtkami i masą krówkową, ogrzewać ciągle mieszając aż zgęstnieje, nie wolno pozwolić by masa się zagotowała .
Wstawić garnek z masą do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając wystudzić.
Masę ubić mikserem i wlac do maszynki do lodów (uprzednio schłodzonej) Mieszak ustawić na 30 min . Po tym czasie masę lodową prełożyc do plastikowego naczynia i wstawić do zamrażalnika na ok 30 min.



Lody nakładać do pucharków, dekorować rurką lub wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 10.05.2013 22:00
smaczne lody
as28 27.03.2013 15:48
bardzo fajny przepis mniam
Juleczka20 11.02.2013 20:27
domowe lody lubię najbardziej :) a krówkowy smak..no rewelacja ;)
Ania28 11.02.2013 19:04
mój ulubiony smak
teresa18 11.02.2013 16:08
przepyszne
magdziorka6 11.02.2013 13:39
fajne
Beata61 11.02.2013 13:05
domowej roboty zawsze najlepsze !
stokrotka 11.02.2013 12:44
ale fajny i prosty przepis.
nogawkuchni 11.02.2013 12:42
Wyglądają bajecznie, na pewno nieziemsko smakują, bo składniki,z których zostały zrobione są bardzo smakowite, świetny deser, bardzo apetyczny.
Sandra9 11.02.2013 12:19
oj pyszności, muszę w końcu zakupić maszynkę do lodów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat