Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWE LODY KARMELOWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 200 g
mleko 500 ml
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana kremówka 250 ml
ekstrakt wanilii 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE LODY KARMELOWE

Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień.Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać,aż cukier zbrązowieje.
Zdjąć z ognia i natychmiast dodać mleko.Garnuszek ustawić na małym ogniu dodać 1/4łyżeczki soli morskiej i podgrzewać , aż cały twardy karmel się rozpuści w mleku.
Ubić żółtka i powoli dodawać lekko ciepłe mleko karmelowe.Przelać do garnuszka i gotować ,aż zgęstnieje, ale się nie zagotuje!!!!
Przelać przez sitko do śmietany 36 % dodać odrobinę soli morskiej i wanilię.Dobrze wymieszać,schłodzić do temp.lodówkowej i przelać do maszynki. Wstawić na noc do zamrażalki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookarka 28.10.2013 18:11
ojej , ale pyszności
kasiek 29.08.2013 11:08
domowe najlepsze
pestka 11.07.2013 08:52
uwielbiam lody, muszę takie zrobić
IZABELA29 30.06.2013 10:25
warto takie zrobić
Ewelina38 07.06.2013 13:48
jestem ogromna smakoszką lodów, mogę je jeść o każdej porze roku :)
Katarzyna59 15.03.2013 19:48
najlepsze domowe lody
adam1f 10.02.2013 12:47
dobre
Dorian 03.02.2013 21:29
pycha
Motorek 03.02.2013 10:21
fajny pomysł na dobry deser
Goya 26.01.2013 18:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak