DOMOWE LODY KARMELOWE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • żółtka

    5 sztuk
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • ekstrakt wanilii

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wsypać do szerokiego rondelka i ustawić na średni ogień.Nie mieszać , aż cukier po brzegach zacznie się rozpuszczać. Następnie delikatnie mieszać,aż cukier zbrązowieje.
Zdjąć z ognia i natychmiast dodać mleko.Garnuszek ustawić na małym ogniu dodać 1/4łyżeczki soli morskiej i podgrzewać , aż cały twardy karmel się rozpuści w mleku.
Ubić żółtka i powoli dodawać lekko ciepłe mleko karmelowe.Przelać do garnuszka i gotować ,aż zgęstnieje, ale się nie zagotuje!!!!
Przelać przez sitko do śmietany 36 % dodać odrobinę soli morskiej i wanilię.Dobrze wymieszać,schłodzić do temp.lodówkowej i przelać do maszynki. Wstawić na noc do zamrażalki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookarka 28.10.2013 18:11
ojej , ale pyszności
kasiek 29.08.2013 11:08
domowe najlepsze
pestka 11.07.2013 08:52
uwielbiam lody, muszę takie zrobić
IZABELA29 30.06.2013 10:25
warto takie zrobić
Ewelina38 07.06.2013 13:48
jestem ogromna smakoszką lodów, mogę je jeść o każdej porze roku :)
Katarzyna59 15.03.2013 19:48
najlepsze domowe lody
adam1f 10.02.2013 12:47
dobre
Dorian 03.02.2013 21:29
pycha
Motorek 03.02.2013 10:21
fajny pomysł na dobry deser
Goya 26.01.2013 18:34
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat