Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody jagodowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borówka amerykańska 250 g
śmietana kremówka 350 ml
mleko 100 ml
cukier puder 4 łyżki
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody jagodowe

Kroki postępowania

1
Jagody płuczemy i osuszamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia i dosypujemy cukier oraz wlewamy sok z cytryny.
Krok 1 - Domowe lody jagodowe foto
2
Jagody z cukrem i sokiem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Domowe lody jagodowe foto
3
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier puder, całość miksujemy aż śmietana będzie sztywna.
Następnie wlewamy mleko i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Domowe lody jagodowe foto
4
Na końcu do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane jagody.
Krok 4 - Domowe lody jagodowe foto
5
Całość lekko, ale bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Domowe lody jagodowe foto
6
Masę lodową przekładamy do foremek silikonowych na muffinki. Wstawiamy je do dużego pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 6 - Domowe lody jagodowe foto
7
Gotowe lody jagodowe wyjmujemy z foremek i podajemy łasuchom.
Krok 7 - Domowe lody jagodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 24.10.2015 19:15
domowe smakują najlepiej :)
mysza75 24.10.2015 09:27
fajne lody domowe najlepsze
agaK. 23.10.2015 21:50
Ale świetne, zwykłe lody a tak podane mogą być bardzo wykwintne.
Bernadeta1 23.10.2015 20:41
pyszne domowe lody
Renataj 23.10.2015 20:29
Apetyczne domowe lody owocowe - na takie zawsze chętnie się skuszę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak