Domowe kruche muśnięte czekoladą.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło roślinne

    125g
  • żółtko jajek

    2
  • proszek do pieczenia

    łyżka
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
  • śmietana 18 proc

    łyżka
  • czekolada mleczna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Pokrojone na kawałki masło dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem ;-) Ciasto wyciskamy na papier do pieczenia i porcjujemy nożem na krótsze ciasteczka. Pieczemy przez ok. 15 min w 200'C, do zrumienienia. Odkładamy na wystudzenia. Następnie rozpuszczamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej (lub gotową polewę czekoladową) i smarujemy spodnie części ciasteczek. Ciasteczka zostawiamy na kratce do całkowitego zastygnięcia czekoladowej polewy.
xxKatherinee
Zachowają świeżość przechowywane w zamkniętym pojemniku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 30.03.2015 23:00
no normalnie bajka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat