Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe krówki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kremówka 400 ml
cukier 3/4 szklanki
ekstrakt z wanilii łyżeczka
masło 75 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe krówki

Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać smietankę, następnie cukier i aromat, mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier.

Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę.

Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie niewielkiej keksówki(ja wlałam masę do pojemnika po lodach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki.

Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić.

Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na cukierki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 12.03.2013 07:44
po prostu extra cukiereczki :)
EWI 16.06.2012 08:31
świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak