Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kremówki

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 1 sztuka
masło 300 g
sok z cytryny 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kremówki

Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.

Krem:
4 żółtka + 1 całe jajko,
10 dag cukru,
1/2 l mleka,
cukier waniliowy,
5 dag mąki ziemniaczanej,
cukier puder do oprószenia.

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 28.09.2015 22:52
kremówka smacznie wygląda i tez tak smakuje
Iwusia 27.12.2013 22:58
fantastycznie wyglądają
Izka192 24.11.2013 19:41
uwielbiam kremówki
adelajda 24.11.2013 13:48
zabieram do księgi :)
monisia1977 17.11.2013 09:12
super wyglada
everay 16.11.2013 21:42
pyszności)))
Michał2 16.11.2013 18:53
bardzo lubię to ciastko:)
Cranberry 16.11.2013 18:41
Pyszniutka domowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak