Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kotlety mielone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe 1/2 kg
mięso wieprzowe 1/2 kg
bułka czerstwa 2 szt.
żółtko jajek 2 szt.
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
cebula biała 2 szt.
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kotlety mielone

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć . Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać dobrze odciśnięte bułki, żółtka i cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem( można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Domowe kotlety mielone foto
2
Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej.
Krok 2 - Domowe kotlety mielone foto
3
Smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Krok 3 - Domowe kotlety mielone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak