Domowe korniszony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki świeże

    2 kilogram

ZALEWA

  • ocet spirytusowy

    1 szklanka
  • woda

    9 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    2 łyżka

PRZYPRAWY DO JEDNEGO SŁOIKA O POJ. 1 L

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 sztuka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/4 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbek
  • koper

    1 gałązka
  • chrzan świeży

    1 kawałek 3 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Należy rozpocząć od bardzo starannego umycia i wyparzenia słoików i zakrętek. Ogórki również bardzo dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę.

Na dno każdego słoika włożyć: liść laurowy, gałązkę kopru z kwiatostanem, kawałek obranego i opłukanego korzenia chrzanu, dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki oraz pozostałe przyprawy. Następnie wkładać do słoików ogórki, tak żeby jak najwięcej zmieściło się ich w każdym słoiku.

W dużym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewać do słoików, tak aby ogórki były nią zakryte.

Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczka kuchenną. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.
anemon
*zalewy należy przygotować odpowiednio więcej, na tą ilość ogórków 2-3 porcje. Zależy to od wielkości ogórków i od tego jak ściśle uda nam się je ułożyć w słoikach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 31.08.2014 17:01
u mnie też najwięcej korniszonych,kiszonych tylko kilka słoików:)
ben-ka 22.08.2014 14:19
Też robię takie ogóreczki,bardziej je lubię od kiszonych.
mysza75 22.08.2014 11:01
takie domowe są najlepsze
Ola1984 22.08.2014 08:18
Domowe korniszony - najlepsze! :)
Lis 21.08.2014 21:39
{Pyszne takie korniszony:)
anemon 21.08.2014 21:18
Ja zawsze robię kilka słoików, bo lubimy, ale głównie robię kiszone. Bardzo Ci dziękuję.
iziona 21.08.2014 20:41
Ja nie robię korniszonków na zimę, ale Twoje zdjęcia są cudne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat