Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kluski pod złocistą pierzynką.
Ciasto mocno posypując mąką rozwałkować na placek i odłożyć na chwilę żeby przeschło.
W przypadku posiadania maszynki do makaronu rozwałkowany i przeschnięty placek należy przez nią "przepuścić". Natomiast jeśli ktoś ręcznie robi kluseczki (tak jak ja) , po przeschnięciu placek tniemy na równe pasy szerokości około 5 cm. Pasy nakładamy po kilka na siebie i tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotujemy w posolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wrzącej wodzie ok. 6-8 minut.
Tak przygotowany makaron porcjujemy na talerze (około 6 porcji), posypujemy startym na tarce serem białym, cukrujemy do smaku i posypujemy złocistą pierzynką.
KRUSZONKA:Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy. Polewamy ser.