Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kluski pod złocistą pierzynką.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KLUSKI

mąka 40 dag
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta
jajko 1 sztuka
woda letnia ok 3/4 szklanki
masło 1 łyżka, rozpuszczonego

DODATKOWO

ser biały ok 30 dag

KRUSZONKA

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
masło 15 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier ok 1 łyżka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kluski pod złocistą pierzynką.

CIASTO:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, proszku, margarynę, wbić jajko. Zagniatać ciasto dodając wodę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie może kleić się do rąk.
Ciasto mocno posypując mąką rozwałkować na placek i odłożyć na chwilę żeby przeschło.
W przypadku posiadania maszynki do makaronu rozwałkowany i przeschnięty placek należy przez nią "przepuścić". Natomiast jeśli ktoś ręcznie robi kluseczki (tak jak ja) , po przeschnięciu placek tniemy na równe pasy szerokości około 5 cm. Pasy nakładamy po kilka na siebie i tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotujemy w posolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wrzącej wodzie ok. 6-8 minut.

Tak przygotowany makaron porcjujemy na talerze (około 6 porcji), posypujemy startym na tarce serem białym, cukrujemy do smaku i posypujemy złocistą pierzynką.
KRUSZONKA:Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy. Polewamy ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:41
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak